29 Eylül 2014 Pazartesi

Sosyal medya tipleri




Dedikoducu teyze. Şak! Şak! Beyaz bir bidon fotoğrafı yüklenir internete. Altına da “Bu kış da turşularımızı hazırladık” yazısı geçilir. Aksam üstü de yaptığı kuru fasulyenin, su böreğinin fotoğrafını yükler. Bu ritüel sabah devam eder, komşuları çağırdığı kahvaltı masası ile. “Poğaça yaptık kız hadi koş gel.” Ay canim benim bir yemekler filan uçuşuyor havada, sanırsın ki michelin yıldızlı aşçı. Ne yiyorsa ne içiyorsa paylaşılır facebook’ta. Yeter be teyze. Üstelik bu tiplerin yazma şekli de bir farklı oluyor. Türkçe desem Türkçe değil. Şive desem oda değil. “Gizim laa pide yeyik.” tarzında bir cümle okudum geçenlerde var mi ötesi yahu. Ne diyorsun teyze? Ve en önemli detay, müthiş fesat dedikodu yapan tiplerdir. Böreği yedirir ama lafı da eksik olmaz. Lütfen git Türkçe dil kurumuna başvur ilk olarak sonra evinde otur böreğini pişir. Ve diline sahip çık.

Spor manyakları. Tamam bebeğim güzelsin anladık. Ama sadece fit vücut bir yere kadar. Sağlıklı beslenme adına instagram’a yüklenen fotoğraflar midemi acıtıyor resmen. “Late night snack” deyip bir kase yoğurda serpiştirilmiş çikolata kırıntıları gördüm. Ben o kırıntıları paketi acarken yutuyorum. Arada bir adana kebap da lazım bu bünyeye benden söylemesi. Zaten bir yerden sonra kafa gidiyor bu tiplerde. Muhtemelen yenilen çiğ brokolilerden. Profiline baktın mı, sqaut yaparken, şınav çekerken veyahut ağırlık çalışırken pozları vardır sadece. Ve en önemlisi aynadan çekilen çıplak vücut pozları. Dışarı çık biraz gez, ufkun acilsin, arkadaş edin bari. O protein kafayı biraz boşalt. İyi gelecektir yavrum.

Özlü söz hastaları. Bıktım yahu sizin yaranızdan. Amma yaralısınız be arkadaşım. Sürekli birilerine laf sokmalar, kendilerini temize aklamalar. Paylaştıkları sözler de o kadar zavallı ki resmen bünyeme zarar. Neyse ki sebastian ve baadin geldi de biraz şenlendi ortalık. Zaten bu tipler dünyanın en talihsiz insanıdır. Ne kadar dert problem varsa bunları bulur güya. Işın asli birer ruh hastası oldukları için, kendileri ortalığı karıştırır. Sonra da ileti olarak facebook’a: “Sözlerin büyük yüreğin küçük yanlışların çok doğruların yok kendine göre şanslısın bana göre zavallısın” yazılır. Öööörk midem bulandı, durdurun dünyayı bu kişileri atmam lazım gezegenden. Sus sus bir şey paylaşma.

Partici kızımız. Sürekli kopuşlarda qeyiffflerde. Fotoğraflarda elinde hep bir bardak görürsün. Şarap bardağı, bira bardağı yeter ki elinde bir cam parçası olsun. Avizeye abanacak utanmasa. Sanırsam gece uyurken de serum taktırıp alkol alıyorlar. Her mekanın tuvaletinde fotoğrafı vardır, özellikle yan durup kıçını kadraja sığdırma potansiyelleri yüksektir. Çok eğleniyorum ulan hayat çok güzel, çatla patla İsmail benden ayrıldığına seni pişman edeceğim kafasında yaşıyorlar. Zaten 1240 takipçisi vardır, herkes ile arkadaştır. Yok sadece arkadaş canim, tabii tabii. Ve en önemlisi paylaştığı her şey eğlenceli gözükse de sakın aldanmayın aslında acı doludur içi.

Ajanlar. Hepimizin listesinde var bu tipler. Ne bir şey like eder ne bir yorum yapar nede bir şey paylaşır. Ama emin ol senden aktif kullanmakta hesabını. Ve en çokta bu apaçiler yemektedir internetin ekmeğini. İki tane uzaktan çekilmiş fotoğrafı var yok profilinde. Oda bulanıktır banko. Ama Ayse Mehmet’in fotosunu like etmiş, kim kiminle ortak arkadaş, şu şuraya gitmiş, bu bunu yapmış. Allaaah hepsini bilir. Sil gitsin, durma arkadaş.

Bay papyon. Huhuu en eğlenceli profil. Nerden mi tanırsın? Profil fotoğrafı hep aynıdır bu adamların. Smokin, papyon ve arka fon da muhakkak bir yalıda yada otelde Boğaz’a karşı çekilmiş düğün fotoğrafı. Yanında ki kızı –muhtemelen eski sevgilisi- kesip kırpmıştır. Büyük aşk yaşayıp ayrılıp kendini sosyal medya ya veren insanlar bunlar. Yapmayın arkadaşlar, ilişki durumunuz paralel gitmesin sosyal mecralarınız ile. Elinde puro ile çekilmiş fotoları vardır localarda. Ama insani hiç şaşırtmazlar, dört mevsimlik herifler. Yazın Bodrum’da beachlerde, kişin kayak tatilinde sıcak şarap kestane. Evlenince de elini ayağını çekip yok olan tipler. Kısacası; “Sen yaşıyor muydun ya.” diyen kişiler bunlar.

Züğürt sosyete. Sokaklarda Gucci mağazası önünde fotoğraf paylaşanlar. Var cidden böyle insanlar. Sanki mağaza babasının yeri. Check-in yapıp x mekandayım diye hava atanlar. Tamam baba git gez paran yoksa sadece çay bahçesinde oturacaksın diye bir şey yok. Elbette bir kahve ısmarlayıp neymiş ulan bu mekanın havası diye gidip görmelisin. Ama gelip kendine facebook’ta canim bizim kanımız asil kan, biz 7 kuşak babadan zenginiz havası verme. Bu tipler sadece boydan fotoğraf paylaşır. Gösterecek illa kıçını başını, parasını biriktirip indirimden aldığı çakma çantasını. Duck face milli sembolleridir. Ve iğrenç giyinirler ama kendilerini moda ikonu zannederler. Allah yardımcın olsun kızım, he he bulursun umarım zengin kocayı. Baba ocağına dönecek her zaman otobüs paran olsun kenarda kösede unutma olur mu.

Çakma delikanlı. Sürekli bir kendini mert göstermeler. Bu mert göstermeler de sadece pozdan ibaret. Yoksa yaptığı bir şey yok futbol izlemek dışında. Pozlar da ayni, renkli gömlek düğmeler yarıya kadar acık, sert bir bakış ve daima efkar sofrası eşliğinde. Ayrıca arabada da muhakkak pozları vardır direksiyon başında. Yemediği nane yapmadığı puştluk kalmamıştır ama arada millet beni adam sansın diye “Arkadaşlar aramızda bazı şerefsizler var ayaklarını denk alsınlar bacılarımızı rahatsız etmesinler.” gibi bir şeyler saçmalarlar. Ama dürtmedikleri mesaj atmadıkları profil yoktur. Yok annem yok, yemezler içinde ki psikopat canavarı biliyoruz biz.

İnternetin fenomeni komşu kızı Kezban. Kabul ediyorum hatta bende beğenerek bakıyorum fotoğraflarına. Bildiğin taş hatun. Ama acı gerçek farklı ve büyük hayal kırıklığı. Fotoğraflarda 1.80cm dururken kız bildiğin 1.50cm yok. Nasıl beceriyorsunuz bacım? Bana da taktik verin boyum bari fotoğraflarda uzun gözüksün. Peh! O kadar silik ve çirkin ki hatun sümüğünü sürmezsin. Ama internette fenomen olmuş, almış başını gitmiş. Bir pozlar filan, pozlarda bildiğin vamp ötesi. Kate Upton de yok öyle iddialı pozlar. Fotojenik diye bir olay var ve kabul ediyorum doğruymuş. Kız Kezban hadi yine iyisin.

Asil olay insanların nasıl oldukları değil, ama nedir bu kasıntı anlamadım. Sosyal Medya’yı çok başarılı bir şekilde kullanan arkadaşlar da var. Gerek iş için gerek kendi eğlencesi yada arkadaş çevresi için. Mecrayı doğru kullanan güzel şeyler ekler hayatına. Diğerleri de naneleri yer sonra da mecraya bok atar.

Tanıdık geldi mi bazı şeyler kuzum?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder